PLAN-T

Schermafbeelding 2019-07-25 om 15.00.36

#PlanT

Vandaag annonceer ik #PlanT om een discussie te starten over overheidstoezicht op, eisen aan en borging van een Landelijke Infrastructuur (Laag 0,1,2) voor digitale communicatie. Reden: verspilling van resources door het meervoudig graven en optic fiber kabel leggen in gemeenten. Ook zijn die FttH en FttB netwerken niet direct beoogd om open te zijn voor verscheidene providers en niet klaar om onderling gekoppeld te kunnen worden om end-to-end te worden benut.

Gezien de aanstormende projecten voor aanleg en rollout van 5G mobile networks zullen we kunnen zien aankomen dat er op z’n minst drie landelijk dekkende optic fiber infrastructuren voor opstelplaatsen van basisstations aangelegd zullen worden, uit concurrentieoverwegingen. Enorme investeringen die uiteindelijk toch door de abonnees zullen moeten worden opgebracht.

Bovendien zullen er hoge beschikbaarheids-eisen, latency eisen  en dataverkeers piek handling eisen aan die netwerken worden gesteld. Misschien moet er bewust zelfs redundantie (duplicatie)  worden bevorderd en maar dan wel onder toezicht en door meting.

Het is dus te voorzien dat puur verticale integratie door de operators en hun netwerken onhoudbaar is. De onderste lagen kunnen van elkaar worden gebruikt, net zoals nu funderingen en torens voor mobiel ontkoppeld zijn van de operators en men onder voorwaarden en betaling antennes in elkaars palen kan monteren. We hebben toch ook niet tien verschillende wegennetten voor verschillende vrachtwagen ondernemers?

De operators zullen deze ontkoppeling en sharing niet uit zichzelf in gang zetten. Daarvoor is de Overheid met haar [lange termijn & algemeen belang taak] verantwoordelijk.

In 1904 is iets dergelijks in de hele wereld land voor land gedaan met de lappendeken van private telefonie netwerken die meestal voor bedrijven of zakenlui in steden  waren aangelegd. Grote voordeel: men kon elkaar daarna, als je een aansluiting had,  in het hele land bellen. Zelfde is gedaan met de lappendeken van incompatible prive spoorlijnen en tramlijnen. In beide gevallen, telefoon en trein uitrol, stokte de uitrol en kon men alle betrokkenen van de voordelen van koppelen, samenvoegen en overheidsbeheer overtuigen. Er was concensus voor. Inclusief de kruis-subsidie van rijke naar arme aangeslotenen. Hoe meer mensen een aangesloten telefoontoestel hadden destemeer was jouw eigen telefoon dan waardevoller (netwerk effect nr2).

Ik denk dat de tijd rijp is, na de wild-west & sabotage van FttH aanleg, nu de glaslaag van ons land, [ten behoeve van: accessnetwerken van clouds en datacenters, fronthaul en backhaul van mobiele netten, corporate computer netwerken en FttH internet access]  samen aan te gaan vatten, in ieders belang.

Het gaat hierbij dus uitsluitend om de onderste laag (f) infrastructuur van dit model:

tillevision-model

jaap van till, TheConnectivist , onafhankelijk ingenieur en initiatiefnemer van Plan-T

=======================Achtergrond informatie==============

  1. De gedachte om de digitale infrastructuur in ons land, net zoals de waterwegen en havens, gezamenlijk aan te vatten is geheel niet nieuw en ik ben niet de enige die het geopperd heeft. Voorbeeld van het eerste is en blog op deze blogpage van mijn hand uit 2013, bedoeld voor managers en politici: https://theconnectivist.wordpress.com/2013/10/08/wat-is-ict-infrastructuur-en-waarom-is-het-belangrijk/

Een figuur uit die blog, gelijkend op bovenstaand Tillevision Lagenmodel is:

lagenmodel

Een andere blog over dit onderwerp waarvan de bestuurders van ons land geen weet hebben (de diensten van KPN en haar infrastructuur is niet hetzelfde)  uit 2013: https://theconnectivist.wordpress.com/2013/09/06/waarom-is-een-nationale-breedband-infrastructuur-belangrijk-voor-ons-land/

In dit “PlanT” gaat het dus om het gezamenlijk / non-competitive  ter beschikking stellen van de onderste laag, de ICT Infrastructuur.

2. vanuit verschillende huidige projecten en consortia is men al (soms locaal) begonnen met precies dat te doen wat ik voorstel.  Voorbeelden:

a. Project testbed voor 5G van de campus UTwente samen met SURFnet bv en T-Mobile; ten einde tot een “Multi-Provider” system + Wi-Fi 6 te komen voor studenten, onderzoekers en docenten.

b. Multiple-mobile operator & neutral host access infrastructure waarbij “connectivity” geboden wordt; zoals gedefineerd door OFCOM (UK regulator) voor de Engelse overheid.

c. Enterprise diensten zoals aangeboden via Multi Access Edge Computing sites (clouds), inclusief beheer op afstand en energie management.

d. Wet en regelgeving van de Deense overheid ten einde tot een shared digitale infrastructuur te komen.

e. Steden zoals Stockholm en Singapore die dit al vele jaren in de praktijk brengen, nota bene geinspireerd door het “Amsterdamse” model voor optic fiber aanleg indertijd.

=================================================

(updated: 30 juli 2019)

About broodjejaap

See ABOUT on TheConnectivist.wordpress.com
This entry was posted in Connected Clouds, Open, Optic Fiber Infrastructure, PlanT, Platform cooperativism, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s